fbpx
Mann står ved presser i stansehall


Suksessbedrift gjennom flere generasjoner


Stansehallen.

1958: I en tid da den teknologiske utviklingen går fort, etableres stadig nye bedrifter samtidig som eldre bedrifter mister konkurranseevne. Historien til Søndeled-bedriften Letti AS viser at det er mulig å lykkes selv om tidene endrer seg.


En lokal elektriker etterlyste en enklere og bedre festemetode for ledninger og kabler. Skredder Robert Bach var kjent som en smarting og kreativ oppfinner. Han laget en prototyp som skulle vise seg å bli starten på et industrieventyr. Det var så tidlig som i 1958.

Det har ikke vært lett å ta opp konkurransen mot produksjonsbedrifter i såkalte lavkostland, men bedriften på Søndeled har klart å komme seirende ut av denne konkurransen, og har klart å befeste sin stilling som foretrukken leverandør til elektrobransjen.


Fornyelse og produktutvikling

Nøkkelen til suksess skyldes at produktene fra Letti er geniale i all sin enkelhet, og en bedriftsledelse med klokketro på at det er mulig å møte konkurransen gjennom fornyelse, effektivisering og produktutvikling. Resultatet er stadig økende produksjonstall, omsetning, ekspansjon – og sikre arbeidsplasser.


Patentsøknaden ble innlevert i 1959, og på slutten av året 1962 blir patentet registrert, og på nyåret 1963 fikk Robert Iskow Bach beviset på at produktet han hadde funnet opp var patentbeskyttet.

Fra manuell håndtering til samlebånd

Fram til begynnelsen av 1980-åra var nær sagt alle ledd i produksjonen preget av manuelt arbeid – ikke bare telling og pakking, men også lakkering av klammer. Det var derfor en liten revolusjon da de første automatiske produksjonsanleggene ble installert og satt i system. Ved å effektivisere utstansing av klammer, automatisere herdeprosessene og overflatebehandlingen av klammer og innslagsverktøy, var ikke veien lang til også å innføre automatisk prosess for emballering og pakking.


Alt arbeid var manuelt de første årene, men gradvis ble produksjonen forenklet, og mange trinn i produksjonslinja ble automatisert.

Fra lakk til plastbelegg

På midten av 1980-tallet begynte bedriften å eksperimentere med plastbelegging av klammer. Det resulterte i en tydelig produktforbedring. Klammer med plastbelegg økte bredden i bruksområder, og ga en betydelig forbedring i forhold til produktets varighet, motstand mot korrosjon – og estetisk uttrykk. De grep som ble tatt den gangen, førte til en helt ny produksjonslinje for overflatebehandling av klammer. Resultatet ble effektivisering av produksjonen og et mye bedre produkt.


Nytt århundre – store endringer

I 2002 får Roger, tredje-generasjon Bach, ansvaret for bedriften etter sin far, Ivans bortgang, og får dermed brått ansvaret for 15 medarbeidere. Samtidig pensjoneres dyktige medarbeidere, som til sammen førte til at mer enn hundre års erfaring forsvant over natta. Roger Bach opplevde samme år at bedriften nådde en viktig milepæl: Bedriften hadde produsert én milliard klammer. Årlig øking i omsetning og produksjonstall førte til behov for mer plass og økt satsing på moderne maskinpark. Fem-seks år senere står en ny stansehall klar til å ta imot tungt maskineri, og pakking av klammer blir også automatisert.


Slagordet for klammerne var «LETTI-klammer – klammeret som går lett i –


En moderne produksjonsbedrift

Omlegging fra produksjonsflyt med mye manuelt arbeid til strømlinjeformet og automatisert produksjon skjedde på helt riktig tid. De som besøker Letti AS i dag, ser hvor effektiv produksjonen er. Likevel ser man enkelte eldre maskiner som ikke er pensjonert. De duger fortsatt, og vil ikke bli byttet ut med det første. Slik er det også med de menneskelige ressursene. De eldste medarbeiderne sitter med en unik kompetanse, og vil alltid være verdifulle for bedriften. Nye produksjonsledd er funnet opp og forbedret nettopp av bedriftens medarbeidere, og alle er enige i at produksjonshemmeligheter holdes tett til brystet.


Kontrastene er store når vi sammenligner bildene fra den gamle maskinhallen og den nye stansehallen som ble tatt i bruk i 2008.

Et lite, men viktig produkt

Letti-klammer er brukt av elektrikere over hele landet. Utviklingen av produktene og bredden i sortimentet har gjort hverdagen enklere for elektrikere som verdsetter kvaliteten, og de skreddersydde innslagsverktøyene som blir levert fra bedriften på Søndeled. Prognosene viser at de grepene som eierne tok for 30–40 år siden har betalt seg. Selv om Letti AS er en gammel og tradisjonsrik bedrift, er ikke det ensbetydende med at man henger etter. Tvert i mot. Det er konkurrentene som følger etter Letti når det gjelder innovativ produktutvikling.