fbpx
Letti innslagsverktøy

Godt verktøy er halve jobben


Det sies mye om hvor viktig verktøyet er for en god håndverker, og det gjelder selvsagt også for elektrikere. Letti-klammer og innslagsverktøy er som et par i hjerter, for ikke å si at innslagsverktøyet er «esset i ermet».


Feste av Letti-klammer med manuelt innslagsverktøy.

Da Letti fikk patent på sin oppfinnelse i 1962, het det i patentbrevet: «Klammer for fastsetting av ledninger på vegger og lignende, samt verktøy for inndriving av klammeren».
Innslagsverktøyet ble lansert samtidig med klammeret, og var som vi forstår av sitatet en viktig del av det patentbeskyttede produktet.


Janke Alfsen har blant annet ansvaret for å maskinere stempel til Letti innslagsverktøy, og den jobben har han hatt siden 2003.

Forbedringer og videreutvikling

Den første utgaven av innslagsverktøyet ble laget i stål formet som en slags dor. Dermed fikk det raskt navnet «Letti-dor». Imidlertid har verktøyet blitt videreutviklet og forbedret i flere omganger, og første generasjons Letti-klammer og innslagsverktøy har mange likhetstrekk med senere generasjoner plast, stål og messing. Siste skudd på stammen er magasinverktøyet som elektrikere har lagt sin elsk på.


Første generasjon Letti klammer og første og andre generasjon innslagsverktøy fra 1960-tallet.

Lojale håndverkere

Det handler om kvalitet og funksjon, sier elektrikere vi har snakket med når vi spør om hvorfor de bruker Letti-klammer og innslagsverktøy. «Lett å bruke og Letti har jo de fineste klammerne», er litt av gjennomgangsmelodien fra elektrikere. Derfor er vi stolte over å kunne si at vi leverer det som er montørenes førstevalg.


Godt verktøy er halve jobben.

Fra manuelt arbeid til maskinering

De første årene ble komponentene til innslagsverktøyene dreiet i metalldreiebenken og delene ble satt sammen for hånd. Etter hvert som maskinparken i bedriften ble oppgradert, ble også produksjonen av innslagsverktøy effektivisert. I dag blir kanalene stanset ut i stansehallen, og stempelet blir dreid i en CNC-styrt dreiebenk. Alle delene settes sammen og pakkes hos Letti.


Teknisk sjef Rune Dalen og verkstedleder Eivind Ringsby ser på en kanal til et innslagsverktøy som nettopp har blitt stanset ut.

En koffert til glede

Da magasinverktøyet ble lansert i 2015 etter en lang test- og utviklingsperiode, tok grossistene umiddelbart inn både magasinverktøyet og klammer i magasinpakning. Å levere dette i en praktisk verktøykoffert viste seg å være et sjakktrekk. Godt verktøy skal passes på, for godt verktøy er halve jobben.


Magasinverktøy leveres i praktisk «koffert» inklusive klammer i magasinpakning.

Magasinverktøyet er lett å håndtere, og gjør det både enklere og mer effektivt å feste kabel til vegg.