Søk

Du er her:

Del 3 - Hvordan startet egentlig klammereventyret?

I 1958 så den lokale elektrikeren Ellef Torskeberg behovet for en enklere og bedre festemetode for kabel enn den som var tilgjengelig. Da henvendte Ellef seg til Robert Bach, som var kjent som en smarting og kreativ oppfinner.

”Det må da kunne lages noe som er bedre og enklere enn dette?!”

Robert tok utfordringen og konsentrerte nå alle sine krefter på å finne en løsning, og ganske raskt så de første metallklammerne dagens lys.

”Nå må du holde ut neven, så skal e vise deg det mi skal leve av i framtia!”

Roger Bach (på bildet over) er tredje generasjon Bach på Ørshall Verksted og Letti.

”Bestefar grep sjansen og produserte et testprodukt. Dette skjedde samtidig som min far holdt på å bygge et båthus her nede. Bestefar hadde filt og dunka og banka ut et klammer. Så tok han det i neven og gikk ned til min far ved båthuset, og sa til sin sønn:”Nå må du holde ut neven, så skal e vise deg det mi skal leve av i framtia!”

Så slapp han klammeret i neven på min far. Med en gang var nok far litt betenkt, og det tok litt tid før han kjøpte idéen bestefar kom med. Men så satte de igang, satset hundre prosent og begynte å bygge maskiner for produksjon av klammerne. Så det øyeblikket der nede ved båthuset, det har min far pratet om mange ganger. Det var vel der eventyret startet.”

 

Første patent på Letti-klammer og verktøy

Patentsøknaden ble innlevert til ”Styret for det industrielle rettsvern” 8. juli 1959, og 15. desember 1962 ble det første patentet endelig registrert.

Dokumentet som viser at patentet er registrert.

Innslagsverktøyet ble lansert samtidig med klammeret, og var en del av det patentbeskyttede produktet. Den første utgaven av verktøyet ble laget i stål og hadde form som en dor. Og dermed ble begrepet ”Letti-dor” fort kjent i markedet, noe som varte i mange tiår.

Dette var første generasjon Letti-klammer og første og andre generasjon innslagsverktøy.

Senere kom neste modell i plast, så i stål og messing, og så i nyere tid to varianter til i stål og plast. Innslagsvektøyet har gjennom årenes løp stadig blitt videreutviklet og forbedret.

 

Følg med videre på historien om den bittelille industrisuksessen på Søndeled, startet av skreddermester Robert Iskow Bach i 1948.

Hvis du ennå ikke har lest del 1 og 2 av historien så finner du de her:

Del 1

Del 2

 

God fornøyelse!

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Letti AS
Letti AS
Bakken 2
N-4990 Søndeled
 
+47 3714 3100
post@letti.no